top of page

JE DRAAGLAST VERLAGEN

Stress heeft heel wat oorzaken. Je kan rechtsreeks de stressoren aanpakken, maar vaak zijn het ook onze eigen gedachtes over gebeurtenissen die stress veroorzaken. Een gebeurtenis leidt tot een bepaalde gedachte, die op zijn beurt leidt tot een bepaald gevoel, een bepaald gedrag en een specifiek gevolg. 

​

Je kan je draaglast voor een groot deel verminderen door de manier waarop je naar stressvolle gebeurtenissen kijkt aan te pakken. Hier gaan we op deze pagina dieper in.

Zelf aan de slag

Controle over je gedachtes

G-schema

Het invullen van een G-schema is een oefening uit de cognitieve gedragstherapie en geeft je inzicht in het verband tussen wat je denkt, voelt en doet. Op die manier kom je er ook achter welke gedachten vervelende gevoelens oproepen. Dat zijn niet-helpende gedachten.

​

Zo besef je hoe het soms je gedachten zijn die je stressniveau beïnvloeden en niet direct de gebeurtenis zelf. Probeer ook eens de denkfouten eruit te halen.

g-schema.png

Helpende gedachtes formuleren

helpende, niet helpende gedachte.jpg

Eens je jouw eigen denkfouten kan herkennen en beseft dat dit niet-helpende gedachtes zijn, kan je leren deze uit te dagen en daarna helpende gedachtes te formuleren.

​

Meer info vind je in de download.

Piekerkwartier

Merk je dat je gedachten doorheen de dag alle kanten uit gaan en dat je maar blijft piekeren? 

​

Beperk je piekeren dan tot een kwartier per dag waar je volledig los gaat. Schrijf dan je gedachtes op zonder ze te beoordelen en laat jezelf volledig gaan.

piekerkwartier.jpg

Worst-case scenario

Vaak durven we het worst-case scenario niet uit te denken, omdat we schrik hebben dat dit ons nog meer angst zal aanjagen. Wanneer je echter voorbereid bent op het ergste wat kan gebeuren (wat meestal al niet zo realistisch is), kan je stressniveau serieus zakken.

worst case.png

Ontspanning

Ademen op hartcoherentie

De "juiste" ademhaling is een ademhaling die op hartcoherentie zit. Dus ongeveer 4 tot 6 keer ademen per minuut. Dit betekent dat je ongeveer 3 seconden inademt, 3 seconden uit en 4 seconden niets. 

hartcoherentie.jpg

Progressieve spierontspanning

Progressieve spierontspanning is een actieve ontspanningstechniek waarbij je je spieren iedere keer weer aan- en ontspant. Door deze afwisseling lossen de spanningen in je spieren op. 

Back Massage

Mindfulness

Body scan

Bij een body scan scan je mentaal heel je lichaam. Je wordt je bewust van waar er spanning zit en probeert deze zonder oordeel los te laten.

Kies 1 activiteit deze week en doe hem zo mindful mogelijk

Bv: wandelen met een vriend in de buurt: merk om beurten fijne details in de buurt op. Neem desnoods een camera mee, wat je meer in het nu houdt.

Bv: thee drinken: ruik eerst aan de thee, voel de warmte tegen je handen, proef echt wat je drinkt

Image by Motoki Tonn

Checklist

Je herkent de meest voorkomende denkfouten. Je kan voor jezelf een g-schema opstellen en hebt zicht op de invloed van je gedachtes op je gevoelens en gedrag.

Je hebt voor jezelf een aantal helpende tips en methodes om piekeren tegen te gaan. Je kan helpende gedachtes voor jezelf formuleren.

Je hebt een aantal oefeningen geprobeerd om tot rust te komen. Je weet wat je kan doen om te ontspannen.

bottom of page